Kritische ouders gezocht!


OPROEP

Naschoolse opvang in Gent: Laagdrempelig voor wie?Sinds januari moeten Gentse ouders met kinderen in het stadsonderwijs zich inschrijven via het ‘eenvoudig aanmeldingssysteem’ Tinkelbel om gebruik te kunnen maken van de naschoolse opvang. Dat deed ik ook voor mijn dochter en dat ging (om het heel zacht uit te drukken) niet zo goed. 

Eenvoudig was het voor mij (die nochtans hele dagen achter een computer zit) in elk geval niet. Bovendien houdt het systeem volgens mij allerminst rekening met ouders die, net als ik, “flexibel” werken (en dat zijn er toch meer en meer?). Een derde vraag die ik me stelde was hoe dit systeem de gelijke onderwijskansen moet vergroten? Het lijkt me niet meteen ‘laagdrempelig’ voor ouders die minder goed Nederlands spreken of gewoon minder met hun computer vergroeid zijn dan ik.

Toen ik mijn frustraties hierover de wereld instuurde, kreeg ik heel wat reacties van andere ouders die met gelijkaardige problemen en vragen zaten. Ook de Gentse schepen voor onderwijs, Elke Decruyenaere, reageerde dat het systeem nog moest worden geëvalueerd.

Die belofte stemt mij optimistisch: Het betekent immers dat het systeem nog kan worden veranderd of zelfs afgevoerd als het negatief beoordeeld wordt. De vraag is uiteraard wiens oordeel in de evaluatie zal worden opgenomen. Ik hoop dat ook kritische ouders daarin een stem krijgen. En daar wil ik graag zelf aan bijdragen.

Daarom deze oproep aan ouders (maar evengoed aan medewerkers van de opvangdiensten) om hun ervaringen met het systeem te delen. Negatieve en positieve meningen zijn welkom, evenals bedenkingen en ervaringen, concrete problemen en praktische bezwaren, maar evengoed positieve elementen. De bedoeling is op (vrij korte) termijn zo veel mogelijk feedback van kritische ouders te bundelen en te presenteren aan de schepen. Zij heeft al laten weten bereid te zijn het document mee te nemen in de evaluatie van het systeem.


Dus ouders, heeft u ervaring met het Tinkelbel-systeem en wil u die graag delen? Stuur mij dan een mail waarin u zo concreet mogelijk uw ervaring beschrijft en mening deelt. Wie zelf ideeën heeft voor verbeteringen of alternatieve systemen, laat die vooral horen! 

Je ervaring kan gerust anoniem verwerkt worden als je wil. Zet er wel telkens bij over welke school of opvang het gaat. Verder zou ik willen vragen dit bericht vooral door te sturen naar andere ouders (en liefst ook uit verschillende scholen), zodat we een onderbouwd document kunnen afleveren.


Alvast bedankt voor jullie input!


Tina

Reacties