Tinkelbel: Kritische ouders gevonden

Tinkelbel. Hoofdstuk II: Het overleg

Vanmorgen ben ik met het evaluatierapport (dat ik opmaakte op basis van de feedback die ongeveer 40 ouders mij de afgelopen maand hebben gestuurd) naar een overleg gegaan met de STIBO-directie. Karolien Nijs, adjunct directeur van de Dienst Kinderopvang, had mij daartoe uitgenodigd nadat ze mijn oproep had gelezen. Daarnaast waren ook Jeanine Debuysscher, directeur van de Dienst Kinderopvang, en Sarah Steenkiste, kabinetsmedewerkster van schepen Elke Decruyenaere aanwezig. 
Aan mijn kant van de tafel zat gelukkig ook nog wat volk: Namelijk blogster Ilse Baetslé (praktijklector in de opleiding kleuteronderwijs van de Hogeschool Gent) en Ellen Rutgeerts (pedagoge aan het centrum voor Vernieuwing in de Basisvoorzieningen voor Jonge Kinderen). Ik was heel blij met de aanwezigheid van deze dames, die heel wat meer weten over de thematiek dan ik en vanuit hun expertise konden reageren.

Met zijn drieën hebben we duidelijk proberen maken wat precies de bezorgdheden van de ouders zijn in verband met het Tinkelbel-systeem en ik ben blij te zeggen dat er naar ons geluisterd werd. De kritiek is niet in dovemansoren gevallen. Het evaluatierapport dat we hebben opgesteld wordt opgenomen in de evaluatie (die wordt voorzien eind april) en de directie gaf aan dat “wijzigingen inderdaad mogelijk zijn”. 

Heel concreet is dat natuurlijk niet, maar het is in elk geval een eerste stap in de goede richting. Ik ben dan ook heel benieuwd welke van onze aanbevelingen ook werkelijk zullen worden doorgevoerd. Ongetwijfeld meer nieuws daarover later.

Wat de directie en het kabinet nu al volmondig toegaven, was dat er inderdaad op een erbarmelijke (enfin, dat woord gebruiken ze uiteraard zelf niet) manier gecommuniceerd is. Blijkbaar is op dit vlak heel wat fout gelopen (een interne nota die is doorgestuurd naar de ouders (waarvan de auteur het systeem zelf niet goed begrepen had blijkbaar), infomomenten die niet zijn georganiseerd, timing die in het honderd is gelopen, slechte briefing van de STIBO-medewerkers, ...). Hierdoor zijn er (dat gaven jullie zelf ook al aan) heel veel verwarringen en misverstanden. 


Voor ik me echt even van de wereld afsluit (ik verwacht elk moment te bevallen van mijn derde), zet ik de belangrijkste misverstanden op een rij:


 • De bedoeling

Er was heel veel speculatie over de reden voor deze plotse maatregel. Daarover was ook helemaal niet gecommuniceerd, waardoor het vermoeden bestond dat het om een besparingsmaatregel op kap van de ouders ging. 
De directie geeft echter de volgende uitleg: 
STIBO is (als één van de weinige stadsdiensten) bespaard gebleven van besparingen, maar het aantal kinderen waarvoor ze zorgen stijgt wel (zij het niet evenredig over de 42 STIBO’s). 
Bij gebrek aan extra middelen, waren er wat hun betreft twee mogelijkheden: de prijs van de opvang opdrijven (door bijvoorbeeld per uur aan te rekenen in plaats van per dagdeel zoals nu het geval) of het personeel dat ze hebben efficiënter in te zetten. 
Ze hebben dus gekozen voor het tweede, maar daarvoor hebben ze wel beter zicht nodig op de plaats waar ze hun medewerkers het best kunnen inzetten. En dat kan alleen als de ouders daarbij helpen door hun planning zo goed mogelijk door te geven. 

 • De boetes van 3,75 euro per kwartier: 
Die zijn er blijkbaar niet. Als je in je basisplan ingeeft dat je je kind om 17u komt halen en je bent er pas om 18u, dan zal je daar geen boete voor krijgen. Je krijgt wél een boete als je je kind na sluitingstijd van STIBO komt afhalen. Voor elk kwartier na 18u, betaal je dan 3,75 euro. 
De reden waarom ze vragen om op te geven om hoe laat je je kind komt afhalen is om beter in te kunnen schatten tot hoe laat ze hoeveel personeel zullen moeten inzetten. Maar ben je een kwartier, een uur of zelfs twee uur te laat, dan betaal je geen euro meer.

 • Elke maand opnieuw?
Dat hoeft dus blijkbaar niet. Eén keer de horror doorstaan van die planning invullen, is genoeg. Maar als je voorziet dat je kind de komende maand enkele dagen (omdat je op vakantie gaat, verlof neemt, of om welke reden ook) niet naar de opvang zal komen in de volgende maand, dan word je dus verondersteld dit in te vullen voor de 15de van de maand. Doe je dat consequent niet, dan betaal je mogelijk (maar de schepen heeft al laten weten dat ze bereid is deze bepaling uit het reglement te halen) een ‘administratieve kost’ van 3,5 euro voor die maand.

 • Gedaan met flexibel werken:
Veel ouders schreven mij over hun specifieke werksituatie (artiest, freelancer, kraamverzorgster, ...) die het invullen van een correct basisplan in de praktijk onmogelijk maakt en vreesden hiervoor te zullen moeten betalen. Blijkbaar kan je in dit geval een uitzondering vragen aan je STIBO, zodat je geen plan moet invullen omdat je situatie echt te onvoorspelbaar is. Indien mogelijk, kan je hiervoor een briefje van een werkgever (of eventueel arts, ...) indienen. 
In mijn geval (ik ben mijn eigen werkgever) kan ik zo’n briefje dus niet voorleggen en zou ik dus beschouwd worden als iemand die ‘systematisch misbruik maakt’ van het systeem. Daarvoor word ik dus (mogelijk) bestraft met een ‘administratieve kost’ van 3,5 euro per maand. 

 • Gelijke kansen voor computerleken
Veel ouders hadden kritiek op de hoogdrempeligheid van het systeem, dat de gelijke onderwijskansen onmogelijk kan bevorderen. De directie zegt dat het altijd de bedoeling was computers te installeren op de STIBO’s zodat ouders die minder computervaardig zijn de registratie samen met een STIBO-medewerker kunnen volbrengen op de dienst zelf. Alleen zijn die computers nog niet gearriveerd. In bepaalde scholen werden blijkbaar wel al vormingen georganiseerd met tolken. 


Ik ben even benieuwd als jullie over hoe het volgende hoofdstuk van de Tinkelbel-saga er zal uitzien. Ik ben er wel van overtuigd dat we op zijn minst iets duidelijk hebben gemaakt en ik ben optimistisch dat onze stem zal wegen op de evaluatie. In welke mate, dat valt voorlopig nog even af te wachten. Ik probeer het, eens mijn baby’tje een beetje bekomen is van de bevalling, allemaal zo goed mogelijk op te volgen. Hou me op de hoogte!


PS: Wie nog geïnteresseerd is in het rapport, mag mij mailen om het door te sturen. 

Reacties

 1. Dag Tina, bedankt voor het verslag: duidelijk, correct en terecht.

  Het was mij een hele eer om naast jou en je ronde buik te mogen zitten. Met veel passie leg jij de pijnpunten bloot en het vuur aan de schenen. Je laat je duidelijk niet afschepenen (pun intended).

  Ik ben zelf ook in de war over wat er nu gaat komen, wat er nu gaat veranderen. Maar je hebt gelijk: first things first, eerst je baby. Ik wens je veel poer tijdens de bevalling, veel energie en rust tegelijk in de weken daarna.

  Lieve groeten, Ellen.

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten