De Maurice Maréchal Prijs

Open brief aan de heer Resul Tapmaz, schepen van de Stad Gent


Gent, 29 juni 2015


Betreft: Voorstel naamswijziging ‘Samenlevingsprijs’ naar ‘Maurice Maréchal Prijs’


Beste schepen, 
Geachte stadsbestuur,


In november 2015 wordt de vierde Samenlevingsprijs van de Stad Gent uitgereikt aan personen of organisaties die bijzondere inspanningen leveren om het samenleven in diversiteit in Gent te vergemakkelijken. Gelukkig leven wij in een stad waar honderden mensen zich dagelijks inzetten voor hun medemens en het dus niet moeilijk is kandidaten te vinden die in aanmerking komen om een dergelijke prijs te winnen.

Wij hebben echter een kandidaat in gedachten die zodanig buiten categorie valt, dat we vinden dat de Samenlevingsprijs beter naar hem wordt vernoemd dan dat hij hem eenmalig zou winnen. Vandaar ons voorstel om de naam van de Samenlevingsprijs te veranderen naar ‘Maurice Maréchal Prijs’.

We zijn ervan overtuigd dat verdere uitleg voor u niet nodig is? Het werk dat Maurice Maréchal terzake heeft verricht, spreekt voor zich: Zijn jarenlange inzet voor nieuwkomers in precaire situaties, het engagement en de betrokkenheid waarmee hij gezinnen uit alle windstreken in deze stad heeft verwelkomd, zijn inzet om het beleid wakker te schudden (ook toen er nog niemand geïnteresseerd was in “samenleven in diversiteit”) en niet te vergeten het hart dat hij mensen jarenlang onder de riem heeft gestoken.
Maurice Maréchal ging in 2013 op pensioen. In de 36 jaar die hij voor de stad heeft gewerkt, heeft hij duizenden mensen geholpen en gestimuleerd om in diversiteit samen te leven. Zijn inzet was veel groter dan zijn job als ambtenaar hem opdroeg. Hij is een pionier en een bron van inspiratie voor zij die samenleven in diversiteit hoog in het vaandel dragen.

Beste schepen, om al deze redenen zouden wij u willen vragen dit jaar geen ‘Samenlevingsprijs’ meer uit te reiken, maar wel de eerste ‘Maurice Maréchal Prijs’.

Met dank om onze vraag in overweging te nemen, 
Hoogachtend,

Tina De Gendt - Yilmaz Koçak - Erol Hocalar - Patsy Ruyskensveld - Melate Gilanli - Niki Kawther Dhak - Fidaye Hocalar - Fransien Vandeweghe - Mieke Thienpont - Sanela Salkic - Stef Bossuyt - Ourdia Tablout - Hatice Avci - Zehra Özer - Tibor Moczo - Liselotte Sels - Emine Capa - Josefien De Bock - Ayse Palit - Fatih Kat - Hakan Sönmez - Hereke Emin - Melahat Yesildag - Recep Cirik - Johan Vandewalle - Elke Hooyberghs - Peter Bracke - Ayse Koçak - Hugues Vandegehuchte - Elife Elcin - Onay Genctürk - Wim Wabbes - Hatice Karakaya - Rukiye Karakaya - Serap Hüryan - Klaartje Van Kerckem


PS: Maurice, als je dit leest: Sorry dat we je niet verwittigd hebben, maar we vreesden dat je ons initiatief uit bescheidenheid zou dwarsbomen. Ere wie ere toekomt.

Reacties

Een reactie posten