Turkse verkiezingen 2015: Het vraagstuk van de Vlaamse Turken

Een onderzoekje waard?


De resultaten van de Turkse verkiezingen zijn binnen. AKP (de partij van Erdogan) verliest de absolute meerderheid (maar haalt wel nog ruim 40 procent), HDP (de pro-Koerdische partij) haalt de kiesdrempel (met 12 procent), CHP (de centrumlinkse partij) komt als grote overwinnaar uit de verkiezingen (met 25 procent van de stemmen). 

Niet alleen in Turkije wordt duidelijk hoe de Turken hebben gestemd. Ook in Europa zijn de stemmen geteld en blijkt hoe groot de verschillen zijn. 

In het allerlaatste hoofdstuk van Turkije aan de Leie had ik al gesuggereerd dat het interessant zou zijn te onderzoeken in welke mate de Turkse politiek het stemgedrag van de Turkse Belgen in België beïnvloedt. Maar ik zou nu ook het omgekeerde willen voorstellen.

bron: milliyet.com.tr

Want wat blijkt?


De Vlaamse Turken behoren tot de meest AKP-gezinde van Europa. Ze zijn om te beginnen veel AKP-gezinder dan hun Waalse landgenoten. In het Antwerps consulaat stemde 68 procent voor deze partij, in het Brussels consulaat was dat 58 procent. Maar ook de rest van Europa laten ze ver achter zich met hun stemgedrag: Alleen in Lyon stemden de Turken nog vaker (73 procent) voor AKP. Overal anders lag het percentage lager. 
In het algemeen kan Erdogan op meer steun rekenen bij de Turkse kiezers in Europa dan in zijn eigen land (50 tegenover 40 procent), maar de verschillen zijn heel groot. Zo haalt CHP (die in Turkije 25 procent haalt) de meerderheid bij de Spaanse, Bulgaarse en Hongaarse Turken. De pro-Koerdische partij HDP haalt het in het Verenigd Koninkrijk, in Zweden en Finland. 


bron: mynet.com

Dus vrienden politicologen, sociologen, historici, turcologen,  Wie lost dit raadseltje op? Wat maakt de Turkse kiezers in Vlaanderen zo Erdogan-gezind? Wat verklaart de grote verschillen in Europa? Zijn er hypotheses? 

Vuur ze maar af!
Reacties