Lezing: Liefde door de eeuwen heen

Een aanzienlijk deel van mijn professioneel leven ben ik met liefde bezig geweest. En nu ik erover nadenk is het in mijn persoonlijk leven niet anders. De rode draad is dat ik niet gewoon 'graag kan zien', maar ook wil weten waarom dat zo is. Waarom deze persoon en niet de ander? Hoe zit het in elkaar en hoe worden mensen verliefd? Wat is het verschil tussen moederliefde, vriendschap en passionele liefde? Bestaat 'eeuwige liefde' in het echt?

Vragen die mij als journalist lang hebben bezig gehouden (eerst voor de EGO-bijlage van De Morgen en daarna voor Psychologies) en mij naar de neurologie hebben geleid. Liefde mag dan het grootste mysterie van de mens zijn, wetenschappers zijn er toch wel griezelig dichtbij gekomen. Kijk maar eens naar wat onderzoekster Helen Fisher erover te zeggen heeft in deze TED-talk:

https://www.ted.com/talks/helen_fisher_studies_the_brain_in_love


Ook als gids en spreekster bots ik telkens terug op de fundamentele vragen over liefde. En mijn publiek blijkbaar ook: Dinsdag geef ik in De Pinte een lezing over 'Liefde door de Eeuwen heen'. De centrale vraag in de lezing is: Wat is liefde écht en wat is échte liefde? In de plaats van antwoorden te formuleren, neem ik het publiek mee op een reis door de tijd. Langs vrijstermarkten en friedelehen, vrijgezellenfeesten en verlovingsringen. En lang bloemenmarkten. Of dachten jullie dat het toeval was dat er op de Gentse Kouter ontbeten wordt met oesters en champagne?De Geheime bloementaal voor geliefden: Elke bloem heeft een specifieke boodschap


Reacties