Vrouwendag: WOMEN AFTER WORK


Wat doet een vrouw in de 21ste eeuw nadat haar dagtaak (thuis of op het werk) erop zit? Je kunt je zo voorstellen hoe deze vraag in bepaalde vergaderzalen wordt beantwoord met een lawine aan foute clichés en willekeurige citaten uit vrouwenbladen. Het woord "Me-time" valt onvermijdelijk. Wellicht al in de eerste minuut. Want van wie houden we allemaal het meest? Ikke-ikke-ikke.

Helemaal mis natuurlijk. Ik heb het geluk dat ik in mijn leven en werk zo goed als dagelijks nieuwe mensen ontmoet. En bijna elke week ontmoet ik wel iemand waarvan ik denk "Waw! Wat die allemaal doet voor anderen!". Zowel mannen als vrouwen. Alleen merk ik dat vrouwen zich vaak erg bescheiden opstellen over hun engagement, waardoor hun bijdragen grotendeels onzichtbaar blijven voor de buitenwereld, vaak zelfs voor hun dichtste familie.

Ik heb het over vrouwen met drukke jobs en/of drukke huishoudens, die na het werk of nadat de kinderen in bed liggen gaan vergaderen, vrijwilligerswerk doen, strijd voeren voor gelijke rechten, tot stukken in de nacht zitten te schilderen of zich juist verdiepen in rapporten en analyses over maatschappelijke thema's, de straat intrekken om actie te voeren, de zieke buurvrouw nog snel wat soep brengen of een buurtfeest voorbereiden...


Op Internationale Vrouwendag 2018 laten we deze straffe vrouwen in de Gentse Centrale los op het publiek. Onder de noemer 'WOMEN AFTER WORK' worden tussen 16u en 19u niet minder dan tien workshops tegelijkertijd georganiseerd. Elke deelnemer kan zich inschrijven voor twee workshops, die na elkaar doorgaan (de eerste van 16u15 tot 17u30, de tweede van 17u30 tot 18u45).  En het allerbeste nieuws is: Het is helemaal gratis!

Na de workshops kan je in ENTR aanschuiven voor een gemeenschappelijke maaltijd (15 euro pp), waar je de deelneemsters en de begeleidsters beter kan leren kennen. Reserveren is een must, want de plaatsen zijn beperkt! Om 20 sluiten we af met een kopje thee, maar dan in de vorm van een wervelende voorstelling van Maya Sapera Dance Company: A lot can happen over Chai.


Samen met Vormingplus Gent-Eeklo, De Centrale, FMV, VOEM, FZOVL, Nakhla, Hermes, Univers'elle, Onderzoeksentrum voor Cultuur en Gender (UGent), Merhaba, KVLV, Zij-Kant, Neapolis en met de  steun van Stad Gent hebben we dit (al zeg ik het zelf) waanzinnig programma in elk gebokst:

Wacht dus niet langer en schrijf je nu in! Tot dan!
Meer info: tinadegendt@gmail.com of volg ons op Facebook


1. De chefkokKIN
Vrouwen in de keuken een cliché? Niet in de professionele keuken: Amper tien procent van de chef-koks is een vrouw. Ook in restaurant ENTR zwaaien twee mannelijke chefs de (weliswaar zeer smakelijke) plak. Ter ere van Internationale Vrouwendag zetten zij een plaats opzij en neemt een vrouwelijke chefkok het helemaal over. Henda Zerelli is een professionele kok, gepassioneerd door biologisch koken. Altijd al je kans willen wagen in een professionele keuken? Schrijf je in.

2. Privilige Walk
We zijn allemaal gelijk voor de wet, maar zijn we ook allemaal gelijk aan de start? Hoe bepalend is privilege en achterstelling geweest in jouw leven tot nu toe? En hoe zat dat voor de mensen rondom jou? Neem deel aan deze beklijvende en confronterende oefening onder begeleiding van architecte Karina Marte en communicatiewetenschapper Burcu Korkmazer. Na hun uren beide actief in Hermes, een vereniging die zich inzet voor samenhorigheid en gelijke kansen in diversiteit.

3. First Class
‘Gender & Diversiteit’ is een relatief jonge wetenschappelijke discipline waarin de betekenis en de impact van begrippen als 'vrouwelijkheid’, ‘mannelijkheid’, ‘diversiteit’ en ‘machtsverhoudingen’ wordt onderzocht. Beetje vaag? In deze First Class maakt Dr. Corine Van Hellemont het heel concreet door in te zoomen op seksistische reclame. Velen voelen dat er iets niet klopt, maar kunnen er de vinger niet opleggen. Leer in deze les waar de vinger te leggen en welke reclame seksistisch is en niet. Leer hoe je ertegen wapenen, en bovenal hoe als doodgewone burger seksistische reclame te bestrijden. Na deze les kijk je nooit meer op dezelfde manier naar reclame en argumenteer je als een expert/e. Altijd al eens terug of voor het eerst naar de unief willen gaan? Grijp je kans.

4. STEM voor moeders en dochters
Wetenschap, Technologie, Engineering en Wiskunde niets voor meisjes? Think again! In deze boeiende workshops gaan moeders en dochters (vriendinnen, tantes en nichten ook welkom!) samen aan het experimenteren met de 'Fuse Plastic Bags'-techniek: Van gebruikte plastic zakken maken we iets leuks om mee te nemen naar huis. Carolina Mojica en Maria-Cristina Ciocci begeleiden de workshops vanuit het Hope for Girls-STEM-project. 

5. Vrouwen stemmen 70 jaar
In 2018 vieren we niet alleen 100 jaar vrede, maar ook 70 jaar vrouwenstemrecht in België: pas in 1948 kende België (als een van de laatste landen in West-Europa) vrouwen het recht en de plicht toe te stemmen in de nationale verkiezingen. Hoe verliep die strijd voor het stemrecht en de strijd voor vrouwenrechten sindsdien? Een historisch overzicht, gegeven door Zij-Kant nationaal secretaris Vera Claes. “Oma had geen stemrecht, moeder geen pil, dochter geen tijd”.

6. Onzichtbare handen
De "sandwich-generatie": Mensen die zowel voor de kinderen/kleinkinderen zorgen als voor hun bejaarde ouders (en dit al dan niet combineren met een job). Ze zijn de onzichtbare handen die de zorg op zich nemen en de kleine, maar vervelende, klusjes klaren. Niet alleen voor hun directe omgeving, maar vaak genoeg ook voor de eenzame buurman, de langdurig zieke vriendin, het vriendje van hun zoon. Leer de gezichten achter die onzichtbare handen kennen tijdens deze workshop.

7. Hammam
Heerlijk ontspannen in de wellness: de favoriete ‘me-time’ van de vrouw? Think again! Hammam is er niet om te relaxen: Het is al eeuwenlang een plaats waar vrouwen verbinden, waar schoonheid en verzorging tot een kunst worden verheven, een plaats waar rituelen en tradities worden doorgegeven aan de volgende generaties. Gepassioneerde hammam-kenner Nagiba Ben Rouhma (?) geeft in deze workshop enkele geheimen van het authentieke hammam-ritueel prijs.

8. Schrijf ZE vrij 
Op Internationale Vrouwendag is steevast aandacht voor solidariteit van vrouwen over de hele wereld. In veel landen worden mensenrechten aan vrouwen onthouden. Samen met Amnesty International toont KVLV zich solidair met vrouwen  door ze ‘vrij te schrijven’. Dit jaar worden brieven geschreven ten voordele van Teodora Del Carmen Vasquez uit El Salvador en jonge meisjes uit Burkina Faso.

9. Sattelite Queens 
Elke zondagavond kijken miljoenen Arabische mannen en vrouwen naar de immens populaire maar controversiële talkshow Kalam Nawaem – letterlijk ‘vrouwenpraat’. Al vijftien jaar hoort de talkshow bij de best bekeken programma’s in de Arabische wereld. De documentaire “Satellite queens” volgt de vier bijzondere presentatrices, die gevoelige thema’s aansnijden als homoseksualiteit, ongelukkige huwelijken en terrorisme. Alle vier zien ze hun werk als een bijdrage aan het veranderen van de traditionele Arabische wereld in een meer open en democratische samenleving. In een nabespreking o.l.v. Merhaba vzw gaan we in dialoog over de taboes van hier en nu en hoe we als vrouwen kunnen bijdragen tot het doorbreken ervan.


Wil je meer info? Contacteer mij gerust: tinadegendt@gmail.com
En in elk geval: Tot dan!

Voorbereidingen voor de Internationale Vrouwendag

Reacties