Common Good Economy

Hoe ziet een economie eruit die de grenzen van de planeet respecteert en iedereen zicht geeft op een goed leven? De Oostenrijkse econoom Christian Felber biedt een inspirerend antwoord. Ons huidig economisch model negeert de ecologische grenzen van onze planeet, houdt ongelijkheid in stand en slaagt er niet in om iedereen in zijn basisbehoeften te voorzien. Dat is de nuchtere analyse van econoom Christian Felber. Het is dan ook geen toeval dat meer en meer mensen voorstander zijn van een nieuw en meer ethisch economisch systeem. Eén dat juist inzet op milieubescherming en sociale gelijkheid. 
Christian Felber over The Economy of the Common Good in Minard (Gent, 6 maart 2018)

Het antwoord van Felber is een nieuw economisch systeem te introduceren, een systeem dat niet in tegenspraak is met onze grondwetten en mensenrechtenverklaringen. Hij noemt het 'The Economy for the Common Good': een economie waarin succes niet wordt afgemeten op basis van accumulatie van middelen (het geld), maar wel op basis van bijdrage aan het gemene goed. Te mooi om waar te zijn? Daar denken duizenden Europeanen intussen anders over. De "Economy for the Common Good" is intussen veel meer dan theorie, het is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een beweging van duizenden bedrijven, commons en ook een aantal (regionale) overheden die de tools die Felber aanreikt in zijn (recent naar het Nederlands vertaalde) boek, introduceren in de praktijk. Een van die tools is de Common Good Balance Sheet die bedrijven kunnen gebruiken om na te gaan in welke mate ze het 'gemene goed' dienen. 
The Common Good Balance Sheet die bedrijven kunnen gebruiken om hun 'ware winst' te meten


In het (door mij gemodereerde) panelgesprek na de uiteenzetting van Felber, toonden Thomas Van Craen (CEO van Triodos Bank België), Murielle Scherre (zaakvoerder van La Fille d'O) en Koen Schoors (Hoogleraar aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent) zich in elk geval erg enthousiast over deze en andere tools die de Common Good Economy aanreikt. 

Panelgesprek over The Economy of the Common Good in Minard (6 maart 2018)

De avond (voor een propvolle Minard) werd mogelijk gemaakt door Denktank voor sociaal-ecologische verandering Oikos, het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling van de UGent, The Shift en het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. Aan het einde van de avond kwam de (pas opgerichte) Belgische tak van de beweging zichzelf voorstellen. Wie zich zelf wil engageren voor het gemene goed: www.ecocommongood.be

Reacties