QUOTES: Rachida Lamrabet

Elke maand interview ik in superbibliotheek De Krook een auteur over een spraakmakend non-fictieboek voor de interviewreeks QUOTES. Donderdag 16 maart had ik niemand minder dan schrijfster en juriste Rachida Lamrabet over de vloer om het te hebben over 'Zwijg Allochtoon', een essay dat er kwam naar aanleiding van het verhitte debat dat volgde op haar 'Project Deburkanisation'. Aangezien Rachida in de eerste plaats fictie schrijft, was de publicatie van haar eerste non-fictie boek voor mij een uitzonderlijke opportuniteit haar ook eens voor QUOTES uit te nodigen. We hadden een boeiend gesprek voor een geboeid publiek, zoals steeds opgebouwd rond enkele straffe quotes uit het boek. Ik geef er hier maar drie (die mij persoonlijk bijzonder raakten), maar er zijn er nog veel meer te vinden in het boek. 'Zwijg allochtoon!' is een must-read voor iedereen die zich vragen stelt bij de manier waarop onze samenleving vandaag omgaat met mensenrechten, superdiversiteit, institutioneel racisme en het superioriteitsgevoel van de 'dominante groep'.

 


“Hier heb je een samenleving die alleen oog heeft voor de ‘eigen’ gebruiken en tradities als ze haar beleid uitstippelt. Een samenleving die verwacht dat minderheden zich schikken naar haar gebruiken en zeden. Naar de gebruiken en zeden van de zogenaamde meerderheid en net dat is moreel onjuist. Net dat belemmert de vorming van een echte gemeenschap waar iedereen in zijn eigenheid gerespecteerd wordt.”

“Er zal meer vrijheid komen, er zal meer ruimte zijn voor andere stemmen en andere meningen, maar nu nog even niet. We zijn op een kantelmoment aanbeland waar de dominante groep hard terugslaat en probeert haar monopolie te behouden.”

“De goegemeente probeert in de kunsten nieuwe stemmen te laten klinken vanuit een misplaatste intentie om deze te emanciperen en vooruit te helpen. Vanuit de foute overtuiging dat deze nieuwe stemmen nog niet staan waar de dominante cultuur staat.”

Reacties