Veggie-halal-fietstocht door Gent

Vorige week werd het Veggie=Halal label gelanceerd in Gent. Met dit label willen initiatiefnemers VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims) en EVA (Ecologisch Vegetarisch Alternatief) horecazaken promoten waar je zowel vegetarisch als halal kunt eten. Er zijn nu al meer dan vijftig zaken opgenomen in de lijst (check it out: https://www.veggieishalal.be) en dat is nog maar het begin.

Duurzaam consumeren

De combinatie "Veggie=Halal" roept bij veel mensen vandaag ongetwijfeld vragen op. De begrippen worden in de media steevast als uitersten voorgesteld, terwijl ze in realiteit eerder complementair zijn. Demir Ali Köse, woordvoerder van de Unie der Gentse Moskeeën, verklaarde de misvatting tijdens het openingsdebat mooi: "Het woord 'halal' roept bij veel niet-moslims spontaan beelden op van het levenseinde van het dier. Maar voor moslims is het een veel ruimer begrip, dat eerder slaat op duurzaamheid: Een manier van leven en consumeren die zo weinig mogelijk leed berokkent aan mensen, dieren en het milieu." De sprong naar vegetarisme is in die visie dan ook heel klein.

Halal is niet halal...

En die sprong maken steeds meer mensen in de praktijk, zo blijkt: Tijdens het openingsdebat werd zelfs gewag gemaakt van de nieuwste 'hippe trend' onder jongeren om 'halal' zo puur mogelijk te interpreteren. Zowel op vlak van eten, kledij, make-up, ... Latifa Mattheeussen bracht die trend in verband met de massale doorbraak van de halal-industrie: "Juist doordat die op veel grotere schaal doorbreekt en het label overal op geplakt wordt, word je als consument kritischer. Wat betekent zo'n label op een worst die wellicht gemaakt is van slachtafval van dieren die allesbehalve een dierwaardig leven hebben gehad? Het halal-label is voor mij alles behalve halal."
Het panel bij het openingsdebat (vlnr): Latifa Mattheeuwsen, Isfried Rodeyns, Demir Ali Köse, Hannae Benallal (moderator), Joseph Steinmetz en Mohammed Barrie

... maar veggie wel

Als halal niet halal is, wat dan wel? Veggie dus. Of nog beter: vegan. Dat is ook de levensstijl die Mohammed Barrie aanhoudt sinds hij als journalist een reeks interviews afnam van vegetarische en veganistische moslims. Jezelf en je gewoontes in vraag durven stellen én zo consequent mogelijk je principes naleven, zijn voor hem duidelijk belangrijke leefregels.

De heilige drievuldigheid

De meeste mensen gaan misschien nog niet zo ver als Barrie, maar de interesse voor vegetarisme neemt wel zienderogen toe. "Daar zitten moslims in Vlaanderen wel met een culturele voorsprong op niet-moslims", meent Isfried Rodeyns, "In de Vlaamse eetcultuur is de heilige drievuldigheid groenten-vlees-aardappelen. Laat het vlees weg en je krijgt een leeg bord. Vandaar ook het succes van vegetarische alternatieven. Toen ik vegetariër werd, moest ik mezelf echt opnieuw leren koken. Dat maakt de overstap voor Vlamingen groot."
Veel Vlaamse moslims groeien vandaag echter op met de keuken van het Midden-Oosten of Noord-Afrika, waarin sowieso veel vleesvervangers gebruikt worden zoals linzen, kikkererwten en bonen. Rodeyns bevestigt: "Ik heb veel inspiratie gehaald uit de Midden-Oosterse keuken om vegetarisch te gaan koken."

Falafal en wat nog?

Zeg 'Midden-Oosten' en 'vegetarisch' en de meeste mensen zeggen automatisch 'falafel'. Maar falafel is slechts één van de vele vegetarische lekkernijen uit de Midden-Oosterse keuken. Neem de website Veggie Is Halal erbij en je krijgt meteen een beeld van de enorme diversiteit, alleen al in Gent. Bij de lancering van het label werkte ik (in opdracht van Vormingplus Gent-Eeklo) een fietstocht uit langs een aantal te ontdekken zaken, waar je heerlijk vegetarisch en/of halal kan eten en waar we telkens op een proeverij getrakteerd werden. En of we gesmuld hebben! Onderweg voorzag ik de deelnemers van wat tekst en uitleg, over de zaken zelf en over de bredere context van superdiversiteit in Gent.


Zo belandden we ondermeer bij Layali: Een klein Syrisch eethuis bij Sint-Jacobs waar ze heerlijke groenten-kibbeh serveren. Het toeval wil dat dit eethuis nog niet zo lang geleden een halal-slagerij was, en zelfs één van de oudste van Gent. De graag geziene Algerijnse uitbater Mohammed Youcef Khodja (na dertig jaar dienst op de vrijdagse rommelmarkt binnenkort te erkennen als erfgoed op zich) ging vorig jaar op pensioen en liet de zaak over aan zijn vriend Mohamed Akrah (uit Aleppo). Layali was de eerste zaak die het Veggie=halal label op de deur mocht plakken.


Layali bij Sint-Jacobs

Zelf fietsen?

Om het zelf mee te maken, hou je best de kalender van Vormingplus Gent-Eeklo in de gaten. De fietstocht (en verspreide lunch) kan ook op vraag geboekt worden, bijvoorbeeld voor een teambuilding of een uitstap met vrienden. Een absolute aanrader! Niet te missen adresjes: 


Anar (Sluizeken): Perzische keuken op zijn best in een smaakvol modern interieur. Uitgebreide menukaart. 


Cigköfte (Dendermondsesteenweg): Een echte lekkernij, ideaal als snack voor 's avonds laat. Er zijn slechts twee plaatsen in Gent waar je deze Turkse specialiteit kan vinden.


Hot Falafel (Brusselsesteenweg): Ik had te veel diepvries-falafels gegeten om er een fan van te zijn. Tot ik hier binnen stapte. Gezellig Syrisch eethuisje met live muziek!Reacties