KIEZEN op Erfgoeddag 2018: Hoe doe je dat?

Het wordt weer moeilijk kiezen tussen zo veel unieke en boeiende activiteiten op Erfgoeddag (22 april). Dit jaar hebben we voor Gent een programma samengesteld met niet minder dan 51 activiteiten, van 10u 's morgens tot 18u 's avonds. Grote instellingen en kleine verenigingen gingen dit jaar aan de slag met het thema 'KIEZEN' en interpreteerden dat soms heel letterlijk. Er zijn pronkstunkverkiezingen, een aantal musea laten je kennis maken met de curator (degene die de selectie doet voor de opstelling), het MSK werkt dan weer rond kiestanden.

Dus dringt de vraag zich op: hoe ga je als nietsvermoedende bezoeker te werk om uit zo veel aanbod een selectie te maken?

Ik geef je hier drie mogelijkheden:

1. Op deze website http://erfgoeddag.be (van FARO) kun je activiteiten selecteren door zoektermen in te geven (zoals Gent, middeleeuwen, burgemeester, ...). Je kunt er ook je eigen programma samenstellen en een app downloaden. FARO maakte daarnaast zelf een preselectie van 'steractiviteiten', waarvan een heel aantal in Gent.


2. Een tweede mogelijkheid is de lokale folder, die vanuit het STAM werd opgemaakt voor Gent, ter hand te nemen. Hierin krijg je een handig overzicht van waar en wanneer welke activiteiten plaatsvinden en wie ze georganiseerd heeft. Voor meer uitleg moet je op de erfgoeddag-website zijn. Je vindt de folder op verschillende plaatsen in Gent (stadswinkels, musea, bibliotheken, ...), hieronder in klein formaat en in hoge resolutie op de STAM-website.3. De laatste optie om het keuzeproces te vergemakkelijken is de preselectie uit te besteden aan iemand die een goed zicht heeft op het aanbod en/of dezelfde interesses heeft. Voor wie niet meteen zo iemand kent, stel ik hier mijn eigen preselectie voor. Als lokaal coördinator van Erfgoeddag (in opdracht van het STAM) heb ik uiteraard goed zicht op het aanbod, al moet ik zeggen dat mijn preselectie allesbehalve neutraal en bijzonder gekleurd is (doordat ik zelf meehielp/meewerkte aan de ontwikkeling van een aantal activiteiten). Met dit in het achterhoofd, hier zijn ze:
Hammam. Steaming Stories (14u-17u in het STAM)

Een hete kamer in een wellnesscentrum of een eeuwenoud ritueel dat langzaam doordringt in Vlaanderen? Deze expo (ter lancering van het Hammam. Steaming Stories project van Nakhla vzw) biedt je een unieke blik door het sleutelgat van de hammam in de 21ste eeuw.

Feestelijke opening om 14u, salongesprek met experts om 15u, workshop hammam om 16u.

* Stemrecht en krompraat. De strijd voor meer democratie gaat door (10u30-12u30 in De Centrale, met ontbijt)

Precies 100 jaar geleden werd het Algemeen Enkelvoudig Stemrecht voor mannen in België afgedwongen. Sindsdien is de strijd voor meer democratie niet geluwd. DHKD, de oudste Turkse zelforganisatie van Vlaanderen, neemt al sinds de jaren zeventig een actieve rol op in deze strijd en deponeerde recent haar archief bij Amsab-ISG. Bij het ontbijt gaan ere-hoogleraar Albert Martens, ere-burgemeester Frank Beke en senator Fatma Pehlivan in gesprek over 'stemrecht en krompraat'. Ondertussen krijgt het publiek beelden te zien uit het DHKD-archief.

* Aleppo en Gent: Twee steden, twee verhalen. (14u-16u in scoutslokaal Land van Waaslaan 160)

Ooit 'het juweel van Syrië', nu al jaren een oorlogszone. Maar Aleppo draagt ook een roemrucht verleden mee, waar we in Vlaanderen amper iets over weten. De Syrisch-Gentse vereniging 'Tawasul voor Iedereen' zet zich in moeilijke omstandigheden in voor het behoud van Syrisch erfgoed, in de eerste plaats door het door te geven aan Syrische kinderen die in Vlaanderen opgroeien, maar ook door het Vlaamse publiek kennis te laten maken met dit erfgoed. Op Erfgoeddag treedt de vereniging voor het eerst naar buiten. Voor volwassenen zijn er twee mini-lezingen (in het Engels), eerst door de Syrische historicus Mohammad al-Akach over 'zijn Aleppo', daarna brengt niemand minder dan historicus Johan Van de Wiele (auteur van De Kracht van een Stad) het verhaal van 'zijn Gent'. Ondertussen worden de kinderen uitgenodigd om de verhalen van beide steden op te tekenen. Een unieke gelegenheid om kennis te maken.

* Van Leopold tot Lumumba: Een (de)koloniale fietstocht langs een controversieel verleden (14u, start aan NEST)

Van straatnamen tot monumenten, ook in Gent vinden we verwijzingen naar het koloniale verleden. Op welke manier krijgt dat koloniale verleden een plek in de publieke ruimte van morgen? Tijdens een geanimeerde fietstocht staan we letterlijk en figuurlijk stil bij de voornaamste koloniale symbolen. Labo vzw verkent tijdens de fietstocht enkele pistes om dat verleden door een kritische 21-ste eeuwse bril te herbekijken.


* Droom van de Muide: Aan de slag met de foto's van Lucien Bogaert (14u-18u, De Buurtloods)

Vlak voor zijn dood in 2016 sprak wijkfotograaf Lucien Bogaert de wens uit dat zijn fotoarchief op de Muide een tweede leven zou krijgen. Een handvol vrijwilligers is sindsdien in de weer om de honderden foto's die Lucien achterliet te inventariseren en archiveren. Maar vele handen maken licht werk. Op Erfgoeddag wordt iedereen uitgenodigd om mee te sorteren. Herken je een gezicht of een plaats op een foto? Dan kan je hem ter plaatse laten inscannen.

* Op de spits gedreven: Het Gentse belfort (10u, start aan het Belfort)
Al ooit boven in de spits van het Belfort geklommen? Net als het gebouw zelf, kende de spits een woelig verleden, dat begint in de 14de eeuw. Na verschillende houten hoofden kreeg het Belfort in 1851 een gietijzeren 'zotskap'. Uiteindelijk koos men pas in 1913 voor het huidige model. Tijdens de klim vertelt de gids je alles over de keuze voor de spitsen.

Inschrijven noodzakelijk via info@gandante.be


* De Grote Moskee: Het resultaat van een keuzeproces (15u30-17u, Eyüp Sultan Cami)
De grote moskee in de Kazemattenstraat is een schoolvoorbeeld van een typisch Belgische 'compromis-moskee'. Sinds haar oprichting in 1978 werden de gelovigen voor tal van keuzes gesteld over de inrichting en organisatie van een moskee in een Vlaamse stad: Wat met de oproepen tot gebed? Wat met vrouwelijke moskeegangers? Met of zonder imam? Tijdens de rondleiding gaat de gids in op specifieke keuzes in de moskee.

Inschrijven noodzakelijk via demirali@yahoo.com


* Mijn lievelingsboek: En sevdigim kitap (14u-17u, Godshuishammeke 25)
Wat was jouw lievelingsboek als kind? Welk boek zou je willen doorgeven aan de volgende generaties? En wat is het lievelingsboek van jouw kinderen? Breng je eigen favoriete kinderboek mee en laat het hier voorlezen. In het Turks of in het Nederlands, voor peuters en pubers.


* Ken je verleden, kies je toekomst. Tien actuele thema's uit het verleden (Amsab-ISG, de hele dag)
Heb je nog een moment over of ben je in de buurt? Loop dan zeker eens binnen in de Bagattenstraat (174). Na grondige verbouwingen is het Amsab Instituut voor Sociale Geschiedenis terug in Gent.
Reacties