Hammam. Steaming Stories

Er valt weer een 'specialleke' te beleven in het STAM: Van 22 april tot 12 juni word je er ondergedompeld in de wereld van hammam in de kick-off expo van het project Hammam. Steaming Stories. Met dit erfgoedproject wil Nakhla vzw het brede publiek de volgende jaren een unieke blik gunnen door het sleutelgat van Marokkaanse badhuizen in Vlaanderen en Marokko in tal van activiteiten. Het officiële startschot wordt gegeven op 22 april (Erfgoeddag) in het STAM met een goedgevuld programma en een receptie tussen 14u en 17u.Museummassage

© Mashid Mohadjerin. Hammam. Steaming Stories
Vanaf 22 april loopt niet alleen de expo (met foto's van de World Press Photo Award-winnende fotografe Mashid Mohadjerin), maar zijn ook tal van activiteiten gepland: workshops waarin je zelf Aleppozeep maakt of aan de slag gaat met arganolie, lezingen over de rijke geschiedenis en architectuur van hammam én massages. Speciaal voor deze tentoonstelling laat het Provinciaal Instituut voor Haartooi en Schoonheidszorgen (PIHS) een deel van de lessen doorgaan in het STAM. Je kan daardoor als bezoeker uitzonderlijk een les massage bijwonen of je inschrijven voor een gratis museummassage (enkel op 24 en 31 mei). Hou de Facebook-pagina in de gaten voor updates en meer informatie over het programma!
© Mashid Mohadjerin. Hammam. Steaming Stories


Commercieel of ritueel?

Hammam is niet zomaar een badhuis, het is een eeuwenoud ritueel dat in de afgelopen 2000 jaar constant werd verfijnd en geïntegreerd in tal van tradities. In deze expo ontdek je hoe hammam vanaf de 7de eeuw ontstond vanuit een combinatie van de Romeinse thermae en islamitische reinigingsrituelen, maar ook deze traditie vandaag globaal vertaling vindt.
Net op het moment dat de hammamcultuur in Noord-Afrika in verval raakt, wordt ze immers massaal 'herontdekt' in de rest van de wereld: Traditionele producten worden gretig overgenomen door de professionele wellness-sector, daarnaast keren veel Europese jongeren vandaag terug naar hun roots in Noord-Afrika of het Midden-Oosten om natuurlijke recepten voor schoonheid en verzorging op te rakelen.


Handhammam

In deze mini-expo (waarvan ik de curator was) worden deze thema's aangeraakt terwijl je een 'handhammam'-ritueel van vijf stappen doorloopt: De bedoeling is vooral je zelf te laten ruiken, voelen en ervaren wat hammam nu precies is. Benieuwd om de originele zwarte zeep, arganolie, rhassoul en nog veel andere producten te ontdekken? Kom dan zeker eens langs!

De expo is gratis te bezoeken tussen 22 april en 12 juni in het STAM (Godhuizenlaan 2, 9000 Gent / gesloten op woensdag). Kijk zeker op de Facebook-pagina om deel te nemen aan een activiteit!

Reacties