Turkije aan de Leie: de wandeling

Zo'n drie keer per week zie je mij lopen door Gent met een badge van gidsenvereniging Gandante. Als je die badge ziet bungelen, dan ben ik aan het werk. Gidsen in Gent (en meer bepaald in 'Turkije aan de Leie') is zonder twijfel één van mijn favoriete professionele bezigheden. Ik heb al meermaals onder vrienden gegrapt dat het schandalig is dat ze me ervoor betalen, omdat ik er zelf zo veel plezier uit haal. "Zeg dat vooral niet te luid", reageren mijn vrienden dan (terecht natuurlijk).

Ik gids voor jong en oud, door weer en wind, in het kort en in het lang, voor de meest uiteenlopende groepen. Na tien jaar gidsen en honderden rondleidingen, zijn er hooguit twee rondleidingen geweest die zijn tegen gevallen. En tegenover die twee 'negatieve ervaringen' staan er minstens honderd toppers.

Vandaag was zo een topper: Op de meest zonnige zondagochtend van het jaar ging ik op stap met het August Vermeylenfonds van Evergem. Al van bij de start in het Vredeshuis in Gent, zat de sfeer erin. De groep had gekozen voor een wandeling 'Turkije aan de Leie met proevertjes': dat is de uitgebreide versie van de standaardwandeling met onderweg een tussenstop in Baklavaland in de Sleepstraat (met voorsprong mijn favoriete koffie-en-gebak-huis in Gent, ookal omdat ze er ook brunch serveren tot 14u) en verschillende hapjes op een aantal tussenstops. Het werd een prachtige voormiddag met een heel diverse, nieuwsgierige en ruimdenkende groep. Het leukste van al was dat er ook een mensen mee waren die deze migratiegeschiedenis zelf van dichtbij hadden meegemaakt en in mijn verhaal een aantal verklaringen vonden voor zaken die ze op het moment zelf moeilijk hadden kunnen plaatsen.

Het genoegen was blijkbaar wederzijds, want ik kreeg vanavond al een bedanking van de groep in mijn mailbox, met daarbij een aantal heel mooie foto's van de dag (van de hand van Pascal Meyvaert). En het beste van al is: Morgen heb ik weer een rondleiding!


Wil je zelf een rondleiding boeken in Gent? Aan te vragen via info@gandante.be


Reacties