DE POORTEN op DOKGent

De Poorten zijn officieel geopend! Van 24 juni tot 26 augustus leg ik elke zondag verhalen vast van wijkbewoners uit de zeven 'poortwijken' van Gent. De monumentale stadspoorten zijn dan wel verdwenen, maar nog steeds zijn de poorten belangrijke plaatsen van aankomst en vertrek. Welke groepen stroomden de afgelopen eeuwen door de poorten van de stad? Waar kwamen ze vandaan en waar kwamen ze terecht? En hoe verliep het contact met de verschillende poortbewoners? Hoe, wanneer en waarom werd de huidige 'superdiversiteit' een realiteit?

Burgemeester Daniël Termont en schepen Sven Taeldeman (alsook schepen Annelies Storms) waren bij de opening aanwezig
De komende twee jaar trek ik op onderzoek uit om migratie in en rond de stad (tussen 1860 en vandaag) in kaart te brengen, aan de hand van historisch onderzoek en vooral heel veel interviews met wijkbewoners. Op DOKGent interview ik elke zondag mensen over een bepaalde poortwijk (Dampoort, Brugse Poort, Muidepoort, ...): om 11u starten we met een centrale gast en daarna laat ik iedereen aan het woord die verhalen of herinneringen, maar ook ideeën of tips wil delen. 

Met de informatie die ik op die manier verzamel ga ik verder aan de slag om rond 2020 te eindigen met een boek over De Poorten. Maar onderweg staan ook al spannende samenwerkingen gepland met in de eerste plaats De Raconteurs, maar ook met collega-DOKbewoners Sonderland en DOKano.

Iedereen die verhalen over zijn/haar wijk wil delen of juist nieuwsgierig is om die verhalen te horen, is van harte welkom op DOKGent!

Mijn redactieruimte op DOKGent

DOKbewoner DE POORTEN

Reacties